jyrkikuoppala

Risto Uimonen otti lusikan kauniiseen käteen (Facebook median lähteenä)

Kritiikki Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Risto Uimosen kesäistä Facebook -linjausta kohtaan näyttää tehneen tehtävänsä - aiemmin Uimonen katsoi kaiken Facebookista olevan ns. vapaata riistaa:

"Jokaisen Facebookiin kirjoittavan perimmäinen tarkoitushan on julkaista tietoja joko itsestään tai jostakin muusta, mitä hän pitää tärkeänä." (blogikirjoitus Julkisen sanan neuvoston sivuilla 19.6.2012)

Tänään 20.12. Risto Uimonen kirjoittaa Facebookissa:

"Jokaisen Facebookin kirjoittavan kannattaa muistaa, että ääritapauksessa hänen tekstinsä on vaarassa joutua mediajulkisuuteen, jos sillä on yksikin lukija. Mitä useampi heitä on, sitä suurempi on vaara, että joku välittää tai vuotaa uutisarvoisen tiedon toimittajalle. Länsimaisen oikeuskäsityksen ja journalististen periaatteiden mukaan yksityisyyden suojan voi murtaa perustellusta syystä, jos asiaan liittyy painava yhteiskunnallinen intressi."


Tuore Uimosen kannanotto liittyy tuoreeseen Julkisen sanan neuvoston päätökseen Facebookin-ryhmässä kirjoitetun tekstin käyttämisestä juttulähteenä.

Uimosen aiempi Facebook -linjaus aiheutti kriittisiä kannanottoja paitsi sosiaalisessa mediassa myös toimittajien keskuudessa, alla pari esimerkkiä:

 

* Jussi Ahlroth, Journalisti 22/2012: Facebook-kirjoitukset eivät ole vapaata riistaa

* Antti Hirvonen, Yle 19.12.2012: Sinunkin Facebook-päivityksesi voi päätyä mediaan - vai voiko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Susanna Kinnunen

JSN ei kuitenkaan huomauttanut Hufvudstadsbladetia yksityishenkilön Facebook-kirjoittelun ruotimisesta nimellä tätä henkilöä haittaavalla tavalla. Uimosen lusikka on siis melko lailla kateissa.

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Saattaa riippua myös siitä, miltä kannalta katsoo ja kenen suuhun lusikan pitäisi soppaa viedä. Mutta sakea soppahan tuosta on tullut ja huomio on paikallaan, kirjoitin tuostakin uusimmassa blogipäivityksessä, http://jyrkikuoppala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1277...

Toimituksen poiminnat