jyrkikuoppala

Terveystietojärjestelmät: kunnallis-, valtion- ja maailmanpolitiikkaa?

Terveystietojärjestelmistä on puhuttu pääkaupunkiseudun Apotti -järjestelmän ja mittavan tietojärjestelmän suunnittelutyöhön käytetyn rahanhaaskauksen myötä kunnallisvaaliteemana.

Valtakunnan politiikkaan terveydenhoidon tietojärjestelmähankkeet ovat nousseet paitsi rahankäytön myös perustuslain rikkomisen vuoksi: oikeudelliset asiantuntijat arvioivat Suomen Kuvalehden mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) AvoHilmo -järjestelmän rikkovan perustuslakia. THL:sta mm. Mika Gissler on lähtenyt rohkeasti puolustamaan THL:n tietojärjestelmä- ja tietohallintopolitiikkaa ja toivottanut kommentit blogikirjoitukseensa tervetulleiksi (1).

Mika Gissler onkin saanut kommentteja, yllekirjoittuneen lisäksi mm. lääkäri Mirjaleena Isoaho on kommentoinut blogiin ja esittänyt Mika Gisslerille kysymyksiä THL:n tietopolitiikasta. Mika Gissler ei näihin kysymyksiin ole toistaiseksi vastannut.

Mirjaleena Isoahon mainitsinkin aiemmassa blogikirjoituksessani, joka syntyi pohdinnasta Mirjaleena Isoahon kirjoituksen pohjalta. Mirjaleena Isoaho on yksi harvoista suomalaisista lääkäreistä, jotka varoittivat GlaxoSmithKline -lääkeyhtiön valmistaman Pandemrix -rokotteen riskeistä silloin, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska harhaanjohtavasti vakuutti rokotteen olevan täysin turvallinen.Sittemmin tiedämme, että riskit - joita Puskan mukaan ei ollut - realisoituvat lukuisten perheiden loppuelämää koskevana vakavana sairautena, narkolepsiana. Myös AvoHilmosta tarkkanäköinen Mirjaleena Isoaho soitti hälytyskelloja paljon ennen muita, jo 1.1.2011 (3), josta sain muistutuksen häneen tuoreesta blogikirjoituksestaan (2).

Mirjaleena Isoahon kirjoitukset ovat mielestäni paitsi tarkkanäköisiä ja radikaaleja (asioiden juuriin meneviä), englanniksi voisi käyttää sanontaa "far out", ja toivon että en loukkaa ketään sanomalla,että joskus myös ainakin ensilukemalta vaikuttavat olevan "out there" - jos ajatteleven vaikka kirjoituksia Suomalaiset, PANDEMRIX ON NANOROKOTE ja meitä on raskaasti huijattu!" (4), "Tänään otetaan askel kohti siruttamista Suomessa".

Lämpimästi suosittelen tutustumaan niihin asiohin josta Mirjaleena Isoaho kertoo ja lukemaan kirjoituksia katsoen ja ajatellen yksityiskohtien ohella myös laajempia yhteyksiä, isompaa kuvaa. Kirjoituksissa nimittäin ovat varsin hyödyllisiä valaisemaan terveystiedon käsittelyn kunnallis-, valtion- ja maailmanpolitiikkaa.

Mirjaleena Isoaho kertoo tuoreessa blogikirjoituksessaan (2), että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n blogiin on syntynyt keskustelua ensimmäistä kertaa. Yhdyn Mirjaleena suositukseen, että kannattaa tutustua (linkki löytyy alla ykkösviitteen takaa), ja toivon, että Mika Gissler ja muut THL:n asiantuntijat osallistuvat jatkossakin keskusteluun.

 

(1) Mika Gissler 21.9.2012 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen blogissa: "Uutta lainsäädäntöä… odotellessa"

 

"Suomen Kuvalehden kansi puolestaan kirkui, että THL rikkoo perustuslakia tiedonkeruullaan"

https://blogi.thl.fi/blogi/-/blogs/uutta-lainsaadantoa%E2%80%A6-odotellessa

(2)

http://mirjaleenaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/118568-lahden-turvallisuusmessut-ihonalaiset-sirut-valmiit-asennettavaksi

(3) Mirjaleena Isoaho 1.1.2011: "Tänään otetaan askel kohti siruttamista Suomessa" (AvoHilmosta jo tällöin)

http://mirjaleenaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/56689-tanaan-otetaan-askel-kohti-siruttamista-suomessa

(4) Mirjaleena Isoaho 29.11.2009: "Suomalaiset, PANDEMRIX ON NANOROKOTE ja meitä on raskaasti huijattu!"

http://mirjaleenaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24304-suomalaiset-pandemrix-on-nanorokote-ja-meita-on-raskaasti-huijattu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Hmm, Mirjaleenan kirjoituksen johdosta tulee mieleen - mitähän alla mainittu "tietojen vaihto" mahtaa pitää sisällään?

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=31099

"Pekka Puska Kansanterveyslaitosten maailmanjärjestön IANPHI:n presidentiksi

3.10.2012

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja professori Pekka Puska on valittu Kansanterveyslaitosten maailmanjärjestön presidentiksi seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Valinta tapahtui eilen tiistaina IANPHI:n vuosikokouksessa Mexico Cityssä.

Kansanterveyslaitosten maailmanjärjestöön (International Association of National Public Health Institutes – IANPHI) kuuluu noin 80 kansallista kansanterveyslaitosta tai vastaavaa valtiollista terveysalan laitosta yli 70 maasta, kaikkialta maailmasta. Suurimmat laitokset ovat yli kymmenen tuhannen työntekijän laitokset: USA:n CDC, Brasilian Fiocruz ja Kiinan CDC. Järjestön aiempi presidentti oli USA:n CDC:n entinen pääjohtaja professori Jeff Koplan. Uudeksi varapresidentiksi kokouksessa valittiin Tansanian kansanterveyslaitoksen johtaja professori Mwele Malecela.

IANPHI:n keskeisenä tehtävänä on edistää kansanterveyslaitosten välistä tietojen vaihtoa ja yhteistyötä. Viime vuosina järjestö on myös tukenut kehitysmaita vastaavien omien laitosten kehittämisessä tai perustamisessa ja kansanterveysjärjestelmän kehittämisessä. Tässä työssä IANPHI:a on tukenut merkittävä apuraha Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä.

..."

Toimituksen poiminnat