jyrkikuoppala

THL siivosi YT-neuvottelunsa ja irtisanomisensa pois Wikipediasta

Orwellista oppia: Historian retusointia a la Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Suomi 2012:

 

Pekka Puskan johtama Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ollut arvioiden mukaan altavastaajana sähköisen verkkoviestinnän maailmassa (1). Näyttää siltä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on nyt pyrkinyt parantamaan osallistumistaan. Laitoksella on mm. Facebook-sivu (2) ja laitos on osallistunut Wikipedian muokkaamiseen.

Mediatutkijan (1) mukaan THL:n ongelmana on ollut kansalaisten kasvava epäluottamus laitosta kohtaan.

Tunnemme Neuvostoliiton kuvamanipulaatiot, jossa vanhoista valokuvista retusoitiin epäsuosioon joutuneita johtajia pois (3). Äkkipäätä ei tulisi mieleen, että tämäntyyppiset menetelmät ja niiden käyttö niin tökerösti, että varmasti jää kiinni, olisivat omiaan parantamaan kansalaisten valtiollista laitosta kohtaan tuntemaa luottamusta. Näyttää kuitenkin, että näin THL on toiminut.

Vai onko sittenkin kyseessä jonkinlainen "false flag" -operaatio, jossa esim. julkkiskokit tai pillerin myyjät esiintyvät THL:n viestinnän nimissä? Mm. nämä tahot ovat pääjohtaja Pekka Puskan mukaan karppauksen lisääntymisen takana (7), joten voisi epäille, että heillä olisi motiiveja saattaa THL huonoon valoon.

Salaliittoteoriat sikseen, selkeintä lienee lähteä siitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viestintäosasto on tunnuksen "THL Viestintä" käyttäjä.

 

Laitos muokkasi tämän vuoden huhtikuussa Terveyden ja hyvinnoin laitosta koskevaa Wikipedia -artikkelia (4). "THL Viestintä" -tunnus poisti Wikipedia -artikkelin "Kritiikkiä" -otsikon alta mm. viittaukset Yleisradion uutiseen, jossa kerrottiin irtisanomisista, Erkki Tuomiojan blogikirjoitukseen "Eduskuntaa jymäytettiin" sekä viittaukseen Paula Risikon (kok.) lupaukseen ennen fuusiota, että ketään ei fuusion takia irtisanota.

 

Toiminta herättää kysymyksiä - mikä ajatus tällaisen muokkauksen taustalla on? Onko kyse siitä, että ministerille kiusallinen asia piti saada vähemmän näkyväksi? Miten mahtavat henkilöstön järjestöt suhtautua siihen, että työnantaja retusoi henkilöstön kannanoton välittävän uutisen pois tietosanakirjasta? Eikö kenellekään tullut mieleen, että retusoinnista jää jälki?

 

 

(1) Ulla Järvi, Journalismikritiikin vuosikirja, http://tampub.uta.fi/handle/10024/65346

"Myös sikainfluenssan yhteydessä havaittiin, etteivät Suomen terveysviranomai-
set ehtineet tiedon tuotannossa kansalaiskeskustelun mukaan. Vasta myöhäissyksyllä 2009 hakukoneet johtivat tiedonetsijät suoraan Terveyden ja hyvinvoinnin
laitoksen internetsivuille.Tämä viive antoi kaupallisille toimijoille ja rokotusten
vastustajille tuntuvan etumatkan, mikä rakensi pohjaa koko vuoden 2010 ajan voi-
mistuneelle kansalaisten epäluottamukselle. Vaikka THL:n ja STM:n tiedotus oli
ajankohtaista ja täsmällistä, se epäonnistui vetoamaan kansalaisiin, ja siksi tun-
teisiin vetoavat verkkokeskustelut ottivat vallan. Uusien keskusteluareenoiden
vuoksi organisaatioiden viestintäympäristöissä tärkeitä eivät ole enää organisaa-
tiot, vaan organisaatioiden eri sidosryhmien väliset keskustelut (Luoma-aho et al.
2010)."

(2) http://www.facebook.com/thl.fi

(3) http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuvamanipulaatio

(4) http://fi.wikipedia.org/wiki/Terveyden_ja_hyvinvoinnin_laitos

(5) THL Viestintä -tunnuksen Wikipedia -muokkaus 3.12.2012. Muokkaus poisti tekstin:

"Pian perustamisen jälkeen THL:lla aloitettiin yt-neuvottelut, joiden tuloksena laitokselta irtisanottiin 81 henkeä. THL:n henkilöstön mukaan peruspalveluministeri [[Paula Risikko]] (kok.) lupasi ennen fuusiota, että ketään ei fuusion takia irtisanota.<ref>http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/11/terveyden_ja_hyvinvoinnin_laitos_irtisanoo_yli_80_1168191.html </ref>

SDP:n kansanedustaja [[Erkki Tuomioja]] kommentoi THL:n irtisanomisia blogissaan sanoen että THL:ssa ja Tilastokeskuksessa lopetetaan joidenkin kansantaloutta ja kansalaisten hyvinvointia kuvaavien tilastojen tekeminen, jotka Tuomiojan mukaan kertovat köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntymisestä Suomessa.<ref>[http://www.tuomioja.org/ Eduskuntaa jymäytetty], 27.11.2009</ref>"

Muutoksen osoite, eli historiatieto josta muutoksen voi nähdä: http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Terveyden_ja_hyvinvoinnin_laitos&action=historysubmit&diff=11463415&oldid=11463402

 

(6) Ote Wikipedia -sivun sisällöstä ennen THL:n viestinnän suorittamia poistoja:

"Kritiikki

Pian perustamisen jälkeen THL:lla aloitettiin yt-neuvottelut, joiden tuloksena laitokselta irtisanottiin 81 henkeä. THL:n henkilöstön mukaan peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) lupasi ennen fuusiota, että ketään ei fuusion takia irtisanota.[1]

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kommentoi THL:n irtisanomisia blogissaan sanoen että THL:ssa ja Tilastokeskuksessa lopetetaan joidenkin kansantaloutta ja kansalaisten hyvinvointia kuvaavien tilastojen tekeminen, jotka Tuomiojan mukaan kertovat köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntymisestä Suomessa.[2]"

http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Terveyden_ja_hyvinvoinnin_laitos&diff=prev&oldid=11463402

(7) http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2011/10/14/4-myyttia-katso-mista-karppauksen-suosio-johtuu/201114763/12

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tarvitseeko Suomi ison THL-nimisen laitoksen? Mitä se meille tuottaa? Riittävätkö rokotepalvelut ison laitoksen ylläpitämiseen?
Keskustalaisten mandaatti, jonka yhteyteen sopisi KELAn toiminnatkin. Voisiko toimintaa järkeistää?

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Toimintaa voisi järkeistää jollakin muulla kuin kansalaismielipiteiden sensuroinnilla ja mitätöinnillä. He voisivat ottaa osaa avoimesti keskusteluun, kun nyt kaikki tarmo menee bisnes-teatteriin ja todellisten kansan tietoon kuuluvien asioiden peittelyyn ja salaamiseen.

THL olisi tarpeellinen sinänsä, jos sen toiminta perustuisi oikeamieliseen toimintaan. THL on pukki kaalimaan vartijana. THL itse vastaa kaikesta, ruumiistakin. Asioiden peittelemiseen on luotu täysi valmius. Lääketeollisuuden kanssa naimisissa ollen se enemmän kuin tarpeellista.

THL on harvinaisen tyhmä aliarvioidessaan kansan tai sitten kansalla ei ole merkitystä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Mediatutkija tarkoitti yllä varmaan, että THL:n olisi nopeammin pitänyt ylläpitää nettisensuuria ja mustamaalata aktiivisia kansalaisia kuten Jyrkiä. Ei mediatutkijalle tullut mieleen, että jotakin muuta meni todella pahasti pieleen.

Toimituksen poiminnat