jyrkikuoppala

Ympärileikkaus liittyy uskontoon vain löyhästi

Helsingin Sanomat nosti Sexpo-säätiön Eeva Matsuuken mielipidekirjoituksen uutisaiheeksi otsikolla "Sexpon asiantuntija: Poikien ympärileikkaus on yksiselitteisesti silpomista". (1)

Ympärileikkaus ja lasten koskemattomuus on ajankohtainen aihe nyt, kun keväällä törkeästä pahoinpitelystä syytetty lääkäri Dan Apter sai vapauttavan tuomion Helsingin käräjäoikeudesta (asianumero R11/10004, 2.3.2012) jutussa, jossa Apter leikkasi lapsen vastoin äidin tahtoa. Käräjäoikeus on arvioinut Apterin tehneen virheen kun ei ole varmistunut "loppuun saakka" äidin suostumuksesta, mutta katsoi, että kyse ei ole tahallisesta pahoinpitelystä:

"Tämän perusteella käräjäoikeus toteaa Apterin tehneen virheen kun ei ole loppuun saakka varmistunut siitä, että toimenpiteelle on ollut myös lapsen äidin suostumus, mutta että todetuissa olosuhteissa siitä ei voida tahallista pahoinpitelyä johtaa. Kyse on ollut rikoslain 4 luvun 1 §:n mukaisesta tunnusmerkistöerehdyksestä."

Syyttäjä on valittanut tuomiosta ja juttu on hovioikeuden arvioitavana.

Dan Apter on toiminut mm. asiantuntijana "Lääkärin etiikka" -kirjan laadinnassa (2) sekä poikien ympärileikkausta koskevan STM:n työryhmämuistion laadinnassa v. 2003 (3)------

Lapsen koskemattomuus, vanhempien suostumus ja rokotetutkimukset

Ympärileikkaus koskettaa suhteellisen pientä ihmisjoukkoa. Oikeuden tuomion mukaan "Lääketieteen ja kirurgian tohtori Dan Apter on kertonut tehneensä ympärileikkauksia yli 30 vuoden ajan". Edelleen "Apter oli tehnyt runsaan 30 vuoden aikana noin 10-40 poikien ympärileikkausta vuodessa, käyttäen muun muassa samaa puudutusainetta kaikkiaan noin 5 000 kertaa."  (Epäselväksi jää, mistä syystä puudutusaineen käyttökertoja tulee kaikkiaan noin 5000, kun ympärileikkauksia on kerrottujen lukujen valossa korkeintaan n. 1500).

Suurempaa ihmisjoukkoa Suomessa ovat koskettaneet rokotetutkimukset, joissa niinikään on otettu lapsia mukaan hankkimatta toiselta vanhemmalta suostumusta. Oikeusasiamiehen toimisto on toistuvasti antanut nuhteita Tampereen yliopistolle ja Kansanterveyslaitokselle / Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.


Kansanterveyslaitoksen / THL:n saamat nuhteet lääketieteellisten tutkimusten tekemisestä ilman lain vaatimaa molempien vanhempien suostumusta johtivat lakimuutosehdotuksen valmistelijan mukaan lakimuutosehdotukseen, joka tunnetaan mm. nimillä "Salaa vanhemmilta" ja "Lex Puska". Ehdotusta kannatti lausunnossaan THL:n pääjohtaja Pekka Puska (4). Ehdotus olisi muuttanut lakia niin, että lapsen osallistumiseen tutkimukseen ei olisi tarvittu enää kummankaan vanhemman suostumusta, eikä tarpeeksi kypsän alaikäisen osallistumiseen tutkimuksesta olisi ollut velvollisuutta kertoa vanhemmille, kuten nykyään on. Ehdotus kaatui, mahdollisesti sen saaman laajan kansalaisvastustuksen vuoksi. (5)

Sattumaa tai ei, Dan Apter on myös toimitusjohtaja yhtiössä nimeltä VL-Medi Oy, joka on tehnyt mm. rokotetutkimuksia lääkeyhtiörahoituksella, mm. HPV-rokotetutkimusta yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa, läkeyhtiön toimeksannosta. Bilderberg -kokouksen ollessa ajankohtaisena yksityiskohtana voi mainita VL-Medi Oy:n tehneen myös ehkäisymenetelmiä koskevaa tutkimusta John D. Rockefeller III:n perustaman USA:laisen Population Councilin rahoittamana. VL-Medi Oy kuuluu Väestöliitto -konserniin, jonka ehkä tunnetuin jäsen on Väestöliitto ry.

Ympärileikkaus liittyy uskontoon vain löyhästi

Ympärileikkauskeskustelusta välittyy usein käsitys, että kyse on uskontoon liittyvästä asiasta. Ympärileikkaus kuitenkin usein liittyy uskontoon vain löyhästi. Esimerkiksi Dan Apterin oikeudenkäynnin kohteena ollut ympärileikkauksen tilannut isä oli eri uskontokunta kuuluvalle kuin mihin ympärileikkaaja Apter kuului. Oikeudenkäynnissä vedottiin kulttuurisiin näkökulmiin.

Kirjallisuudesta käy ilmi, että ympärileikkaus tapana liittyy enemmän seksuaalikulttuuriin tai lääkintäyhteisössä vaikuttaviin uskomusjärjestelmiin kuin varsinaisesti uskontoon. Niissäkin tapauksissa, joissa uskonnot suosittavat ympärileikkausta, seksuaalisuuden asiantuntijoiden mukaan on usein ollut kyse myös uskontoa edeltävästä kulttuurista. USA:ssa ympärileikkaus on kuulemma yleistä paljolti sellaisen lääkärin toimien johdosta kuin John Harvey Kellogg. Sama mies joka kehitti maissihiutaleet. Muihin hänen lääketieteellisiin suosituksiinsa kuului esim. tyttöjen klitoriksen hoitaminen fenolilla, jotta aiheutuva kipu ehkäisisi ei-toivottua käytöstä, ja sähköshokkien ja metallisten rakennelmien käyttö poikien sukuelimissä aistillisuutta ja intohimoja ehkäisemään. Mies oli myös seksuaalisesta toiminnasta pidättäytymisen hyveellisyyden kannattaja, myös avioliitossa. Peräruiskeita hän piti terveellisinä, ja niitä hänelle miespalvelija säännöllisesti antoikin.

Myös maissihiutaleet palvelivat tätä ei-toivottujen intohimojen hillitsemisen tarkoitusta. Kelloggin näkemyksen mukaan maustetun ja makean ravinnon syöminen lisäsi ei-toivottuja intohimoja. Velipoika Keith Kellogg kuitenkin lisäsi maissihiutaleisiin sokeria jotta niitä saatiin paremmin myytyä yleisölle. Tämä sitten aiheuttikin vaikeita riitoja veljesten välille.

--

Oikeuden tuomiosta ilmenee, että Dan Apter on Suomessa ennenkin poistanut tervettä kudosta nigerialaisten kristittyjen lasten sukuelimistä, kuten tässäkin tapauksessa jossa oli syytettynä. Tuomiosta ilmenevän mukaan vastoin lapsen äidin tahtoa ja äitiä erehdyttäen ympärileikkauksen tilannut mies vetosi ympärileikkauksen perusteena katoliseen uskontoon ja Nigeriassa vallitsevaan kulttuuriin katolisessa uskonyhteisössä.

 

(1) http://www.hs.fi/kotimaa/Sexpon+asiantuntija+Poikien+ymp%C3%A4rileikkaus+on+yksiselitteisesti+silpomista++/a1305572552584?ref=fb-share

(2) http://www.laakariliitto.fi/files/Etiikka05.pdf

(3) http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=28707&name=DLFE-4103.pdf

(4) http://www.rokotusinfo.fi/tiedostot/thl-lausunto-091111_html

(5) http://www.hare.vn.fi/mAsiakirjojenSelailu.asp?h_iId=15718&a_iId=146992
Lausunnot "Salaa vanhemmilta" -lakiehdotukseen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ympärileikkaus alunperin pojilla ollut hygienia taustainen toimenpide ja pikku hiljaa muodostunut uskonnolliseksi riitiksi.
Tyttöjen ympärileikkaus, silpominen, ei ole rinnastettavissa, koska on perustunut ja perustuu miesten mustasukkaisuuteen.

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

En ymmärrä kommenttia rinnastuksesta - kirjoituksessa ei nähdäkseni tehty mitään tuollaista rinnastusta. Luin kirjoituksen vielä uudestaan, enkä löytänyt siitä minkäänlaista viittausta tyttöjen sukuelimille tehtäviin leikkaus- tai viiltelytoimenpiteisiin.

Poikalasten ympärileikkauksen taustasta minulle on jäänyt kirjallisuudesta (mm. Kelloggin toimista kertovasta) varsin erilainen käsitys lisätietoa asiaan löytynee esim. Tiina Raevaaran kirjoituksesta "Älkää silpoko poikianne" ja sen kommenteista mm. Anu Suomelan kirjoittamina, http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tarinoita-tietees...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kirjoituksessanne Kuoppala, ei ollut rinnastusta, mutta tämän päivän keskusteluissa ne rinnastetaan, vaikka en minä, koska ovat toisistaan riippumattomia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kirjoituksessanne Kuoppala, ei ollut rinnastusta, mutta tämän päivän keskusteluissa ne rinnastetaan, vaikka en minä, koska ovat toisistaan riippumattomia.

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Molemmilla on ymmärtääkseni ainakin osittain sama tarkoitus. Wikipedia on kiistanalaisissa asioissa huono lähde, mutta naisten sukuelinten silpominen ei kai Suomessa ole erityisen kiistanalainen asia, joten poimin sieltä tällaisen lausunnon:

"Silvonnan tarkoitus on kontrolloida naisen seksuaalisuutta."

Allamainitun juutalaisuuden historiaa käsittelevän lähteen mukaan samalla tarkoituksella on uskonyhteisössä perusteltu poikalasten ympärileikkausta:

"At that time, new ideas emerged about circumcision. Maimonides pointed out that everyone who was circumcised bore the same sign that he believed in the unity of God. He also said that the ritual was not performed merely to achieve bod­ily perfection, but also to perfect man's moral shortcomings, because removal of the foreskin counteracted excessive lust, weakened the libido, and sometimes also reduced the pleasure of sexual relations. In the 13th century, a rabbi developed this idea to counter an anti-Semitic, Christian accusation that Jews were guilty of immoderate sexual behavior, enabled by their circumcision. The rabbi emphasized that the re­moval of the foreskin lessened a man's sexual desire and enabled him to concentrate on the Torah."

http://www.myjewishlearning.com/life/Life_Events/N...

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Samapa se, juontuuko uskonnosta vai laajemmin kulttuurista, ei-lääketieteellisenä operaationa kyseessä on tarpeeton silponen.

Lentohiekalta ei näillä main tarvitse suojautua.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Toivon, että kansat ympäri maailman saisivat asua omilla seuduillaan tapojensa mukaisesti. Kyläillään mutta ei yritetä heitä, muita muuttaa.
Jos olemme kaikki samanvärisiä ja Mao-pukuun pukeutuneita, ei se ole rikkautta.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

"Kirjallisuudesta käy ilmi, että ympärileikkaus tapana liittyy enemmän seksuaalikulttuuriin tai lääkintäyhteisössä vaikuttaviin uskomusjärjestelmiin kuin varsinaisesti uskontoon. Niissäkin tapauksissa, joissa uskonnot suosittavat ympärileikkausta, seksuaalisuuden asiantuntijoiden mukaan on usein ollut kyse myös uskontoa edeltävästä kulttuurista."

Määritelmäkysymys. Kulttuuri, tapa, uskomukset, nehän ovat uskonasioita, kuten uskonnotkin.

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Tässä vielä ympärileikkauksen perusteluja:

"Haitat tunnettu jo ammoin

Ympärileikkausten kielteiset seuraukset on tunnettu vuosisatoja, ellei tuhansia. 1100-luvulla eli kaikkien aikojen suurimpana juutalaisena filosofina usein pidetty filosofi ja lääkäri Moses Maimonides (1135-1204). Maimonides kannatti leikkauksia ja esitti niille kaksi perustelua, joissa hän tuo nuo haitalliset seuraukset esiin.

Ensinnäkin ympärileikkaus vähentää Maimonideksen mukaansa seksuaalista halua ja toimintakykyä. Toiseksi ympärileikkaukselle testataan ryhmään sitoutuminen. Näin Maimonides kirjoitti leikkauksen vaikutuksesta seksuaaliseen haluun.

“On ajateltu, että ympärileikkaus täydellistää sen, mikä on vajavaista synnynnäisesti. Tämä antoi kenelle tahansa mahdollisuuden esittää vastaväite ja sanoa: kuinka luonnolliset asiat voivat olla vajavaisia, niin että niitä täytyy ulkopuolelta korjata, varsinkin kun tiedämme kuinka tarpeellinen esinahka on tuolle elimelle?

Itse asiassa tätä käskyä ei ole annettu silmällä pitäen synnynnäisen vajavuuden korjaamista, vaan silmälläpitäen moraalisen vajavaisuuden korjaaminen. Tuolle elimelle aiheutettu ruumiillinen kipu on ympärileikkauksen todellinen tarkoitus.

Mitkään yksilön suojaamiseksi välttämättömät toiminnot eivät vaurioidu sen vuoksi, myöskään lisääntyminen ei käy mahdottomaksi, mutta kiihkeä aistillisuus ja himo joka ylittää sen mikä on tarpeen, vähenevät.

Se tosiasia, että ympärileikkaus heikentää kykyä seksuaaliseen kiihottumiseen ja joskus ehkä vähentää nautintoa on epäilemätöntä. Sillä jos syntymässä tuo elin on saatu vuotamaan verta ja siltä on poistettu sen peite, täytyy sen epäilemättä heikentyä.”

Ympärileikkauksen merkityksestä ryhmään sitoutumiselle Maimonides kirjoitti näin:

”Käsitykseni mukaan ympärileikkauksella on toinen hyvin tärkeä merkitys, nimittäin että kaikilla, jotka tunnustavat tämän käsityksen – siis niillä jotka uskovat Jumalan ykseyteen – tulisi olla ruumiissaan merkki joka yhdistää heitä, niin ettei kukaan, joka ei kuulu heihin, voisi väittää olevansa yksi heistä, vaikka olisikin muukalainen. Sillä hän tekisi sen hyötyäkseen heistä tai pettääkseen ihmisiä, jotka tunnustavat tätä uskontoa. Mieshän ei teetä leikkausta itselleen tai pojalleen muuta kuin aidon uskon seurauksena. Sillä se ei ole niin kuin viilto jalkaan tai polttomerkki käsivarteen, vaan se on erittäin ankara toimenpide.”"

Lähde: Lastensuojelun keskusliiton asiantuntijan blogikirjoitus, http://blogi.lskl.fi/2012/03/07/paluuta-entiseen-e...

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Linkki aihetta käsittelevään Sexpo-säätiön hankkeseen:

http://ehja.sexpo.fi/

Toimituksen poiminnat