jyrkikuoppala

Onko Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toiminnassa fasismia?

Osa tästä kirjoituksesta on julkaistu Mirjaleena Isoahon AvoHilmoa käsittelevän blogikirjoituksen kommenteissa marraskuussa 2011 ( http://mirjaleenaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88820-miten-henkilokoht... ).

Mirjaleena Isoaho on yksi harvoista suomalaisista lääkäreistä, jotka varoittivat GlaxoSmithKline -lääkeyhtiön valmistaman Pandemrix -rokotteen riskeistä silloin, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska harhaanjohtavasti vakuutti rokotteen olevan täysin turvallinen.Sittemmin tiedämme, että riskit - joita Puskan mukaan ei ollut - realisoituvat lukuisten perheiden loppuelämää koskevana vakavana sairautena, narkolepsiana.

Mirjaleena Isoaho luonnehti viime marraskuussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen AvoHilmo -järjestelmää fasistiseksi. Sittemmin juridiikan asiantuntijat ovat arvioineet järjestelmän olevan mahdollisesti perustuslain vastainen. Sivumennen sanoan, tämänkin asian suhteen tarkkasilmäinen Mirjaleena Isoaho on ollut paljon edellä muita - oikeusoppineiden arviot perustuslainvastaisuudesta ovat tulleet esille vasta aivan viime aikoina.

Luonnehdinta herätti pohtimaan, onko fasismi -käsitteen käytölle THL:n yhteydessä oikeutusta.

 

Mitä on fasismi?

Englanninkielisen wikipedian mukaan fasismi on autoritäärinen (auktoriteetille alistumiseen perustuva) kansallismielinen poliittinen ideologia, joka pyrkii poistamaan voimat, ajatukset, ihmiset ja järjestelmät joiden ajatellaan olevan kulttuurin ja yhteiskunnan rapaantumista ja turmeltumista edistäviä. Wikipedian mukaan fasismin keinoihin kuuluvat indoktrinaatio (kyseenalaistamattomuuden iskostaminen), liikuntakasvatus, kuri ja perhepolitiikka (mm. eugeniikka), ja valtiota johtaa itsevaltiutta valtion, liikkeen ja muiden valtioinstituutioiden yli harjoittava ylivoimainen johtaja. Wikipedian mukaan fasistiset hallitukset kieltävät ja tukahduttavat vastustusta.

Nykysuomen sanakirjan (1980) mukaan taas fasismi on "kommunismin- ja marxilaisuudenvastainen, korporatiivista valtiojärjestelmää kannattava kansallismielinen liike Italiassa; myös muualla esiintyvien samansuuntaisten liikkeiden nimitys", ja korporatiivinen puolestaan on termi "valtiollisesta järjestelmästä tms., joka perustuu ammattiedustukseen."

Joskus fasismiin kuvataan liittyvän myös valtiollisten toimijoiden ja yksityisten yhtiöiden läheinen yhteistyö, ja esim. Antti Heikkilän mukaan fasismille on tyypillistä ajaa omia etuja terrorin ja pelon avulla.

Onko THL:ssä fasismia?

 
Pääjohtajavirastona THL on hyvin keskusjohtoinen ja yhden vahvan johtajan alaisuudessa toimiva - laitoksen kannan päättää pääsääntöisesti pääjohtaja Pekka Puska tai hänen sijaisenaan kakkosmies Juhani Eskola, joka on THL:ssä rokotusasioista vastaava ylijohtaja.

Autoritäärisyys näyttää olevan keskeinen käytäntö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toiminnassa - toistuvasti vedotaan "asiantuntija" -käsitteellä luonnehdittuihin kansallisiin auktoriteetteihin. Sairauksia vastaan kohdistuvan pelon lietsominen on keskeinen keino THL:n rokotustiedotuksessa. Myös lääkärin ammatin korostus ja vastustuksen poistaminen ovat olleet THL:n toimintamenetelmiä sikainfluenssarokotuskampanjan aikana.

Sveitsin lääkevalvontaviranomainen kielsi Pandemrixin lapsilta vuonna 2009, viitaten rokotteen riskeihin ja tutkimustiedon puutteeseen haavoittuvalla ryhmällä kuten lapsilla ja raskaana olevilla käytettäessä.


Suomalaisen kansallisen päätöksenteon ylivertaisuuteen viittaavat (THL:n rokotusohjelmayksikön johtajan kesään 2012 asti) Tuija Leinon lausunnot, mm. Sveitsin lääkeviranomaisten toiminnan kuvaaminen "poliittiseksi" ja "erikoisuuden tavoitteluksi". Tuija Leino otti esille rokotusten vastustajana pitämänsä henkilön etnisen alkuperän tarpeettomasti Kansanterveyslaitoksen tiedotuslehdessä, kts. http://www.rokotusinfo.fi/yhd/kirjeenvaihtoa/ktlpalaute_081208_html


"Kansallisen rokotusohjelman" lisäksi kansalliseen yhteishenkeen ja yhteen hiileen puhaltamiseen vetoamista ja ulkomailta tulevaan uhkaan viittaamista ilmenee myös mm. pääjohtaja Pekka Puskan vuonna 2011 julkaisemassa tiedotteessa "Suomalainen terveyskeskustelu saa vaikutteita Ruotsista". ( http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=26795 )

Fasismiin liittyvän yhteiskunnan totalitaarisen kontrollin suuntaan meneviä pyrkimyksiä voi löytää myös nykyisen rokotusohjelmayksikön johtajan Hanna Nohynekin toiminnasta Pietarsaaressa lokakuussa 2011, kun Nohynek kyseenalaisten rokottamattomien perheiden potilaan oikeudet, http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_111029_html

Vastaamisen otsikon kysymykseen jätän lukijalle, joka tapauksessa yllä esille tulevat ja muut seikat THL:n toiminnassa mielestäni vaativat muutoksia THL:n toimintaan ja mahdollisesti asemaan.


Aiheesta hiukan enemmän taustatietolinkkeineen osoitteessa http://www.rokotusinfo.fi/#uusimmat ja Facebook -sivulla http://www.facebook.com/Rokotusinfo (lukeminen ei edellytä Facebook-tunnuksia, Facebookiin kirjautumista tai sivusta tykkäämistä).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Aiempi samansisältöinen kirjoitus löytyy osoitteesta http://jyrkikuoppala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1180... - kirjoitus poistettiin hakemistosta ja hausta ilmeisesti sen vuoksi, että sitä lähettäessäni minulla ei ollut palvelussa kuvaa.

Aiemmassa kirjoituksessa voi myös olla keskustelua aiheesta, sen vuoksi linkki tässä.

Veikko Penttinen

Pekka Puskan toimille taitaa käydä samoin kuin Elannon hevosmiesten lakolle aikoinaan. Lakkohan ei kai koskaan loppunut ja unohtuikin aika pian, sillä hyrysysyt tulivat ja jakoivat Elannon leivät paremmin kuin koskaan.

Näin taitaa käydä THL:n neuvojenkin kanssa. Fiksummat ovat jo aikaa sitten niille naureskelleet ja eläneet uusimpien tutkimusten mukaisesti vanhanaikaisilla tavoilla. Voi, voitettuja.

Voi ja rasvainen juusto, täysmaito, leipää vähän jos ollenkaan, paljon vihanneksia ja eikun menoksi.
Jätetään nuo margariiniproffat horisemaan hevosmiesten juttuja ja eletään me muut ihmisiksi.

Toimituksen poiminnat