jyrkikuoppala

Onko Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toiminnassa fasismia?

Osa tästä kirjoituksesta on julkaistu Mirjaleena Isoahon AvoHilmoa käsittelevän blogikirjoituksen kommenteissa marraskuussa 2011 ( http://mirjaleenaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88820-miten-henkilokoht... ).

Mirjaleena Isoaho on yksi harvoista suomalaisista lääkäreistä, jotka varoittivat GlaxoSmithKline -lääkeyhtiön valmistaman Pandemrix -rokotteen riskeistä silloin, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska harhaanjohtavasti vakuutti rokotteen olevan täysin turvallinen.Sittemmin tiedämme, että riskit - joita Puskan mukaan ei ollut - realisoituvat lukuisten perheiden loppuelämää koskevana vakavana sairautena, narkolepsiana.

Mirjaleena Isoaho luonnehti viime marraskuussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen AvoHilmo -järjestelmää fasistiseksi. Sittemmin juridiikan asiantuntijat ovat arvioineet järjestelmän olevan mahdollisesti perustuslain vastainen. Sivumennen sanoan, tämänkin asian suhteen tarkkasilmäinen Mirjaleena Isoaho on ollut paljon edellä muita - oikeusoppineiden arviot perustuslainvastaisuudesta ovat tulleet esille vasta aivan viime aikoina.

Luonnehdinta herätti pohtimaan, onko fasismi -käsitteen käytölle THL:n yhteydessä oikeutusta.

 

Mitä on fasismi?

Englanninkielisen wikipedian mukaan fasismi on autoritäärinen (auktoriteetille alistumiseen perustuva) kansallismielinen poliittinen ideologia, joka pyrkii poistamaan voimat, ajatukset, ihmiset ja järjestelmät joiden ajatellaan olevan kulttuurin ja yhteiskunnan rapaantumista ja turmeltumista edistäviä. Wikipedian mukaan fasismin keinoihin kuuluvat indoktrinaatio (kyseenalaistamattomuuden iskostaminen), liikuntakasvatus, kuri ja perhepolitiikka (mm. eugeniikka), ja valtiota johtaa itsevaltiutta valtion, liikkeen ja muiden valtioinstituutioiden yli harjoittava ylivoimainen johtaja. Wikipedian mukaan fasistiset hallitukset kieltävät ja tukahduttavat vastustusta.

Nykysuomen sanakirjan (1980) mukaan taas fasismi on "kommunismin- ja marxilaisuudenvastainen, korporatiivista valtiojärjestelmää kannattava kansallismielinen liike Italiassa; myös muualla esiintyvien samansuuntaisten liikkeiden nimitys", ja korporatiivinen puolestaan on termi "valtiollisesta järjestelmästä tms., joka perustuu ammattiedustukseen."

Joskus fasismiin kuvataan liittyvän myös valtiollisten toimijoiden ja yksityisten yhtiöiden läheinen yhteistyö, ja esim. Antti Heikkilän mukaan fasismille on tyypillistä ajaa omia etuja terrorin ja pelon avulla.

Onko THL:ssä fasismia?

 
Pääjohtajavirastona THL on hyvin keskusjohtoinen ja yhden vahvan johtajan alaisuudessa toimiva - laitoksen kannan päättää pääsääntöisesti pääjohtaja Pekka Puska tai hänen sijaisenaan kakkosmies Juhani Eskola, joka on THL:ssä rokotusasioista vastaava ylijohtaja.

Autoritäärisyys näyttää olevan keskeinen käytäntö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toiminnassa - toistuvasti vedotaan "asiantuntija" -käsitteellä luonnehdittuihin kansallisiin auktoriteetteihin. Sairauksia vastaan kohdistuvan pelon lietsominen on keskeinen keino THL:n rokotustiedotuksessa. Myös lääkärin ammatin korostus ja vastustuksen poistaminen ovat olleet THL:n toimintamenetelmiä sikainfluenssarokotuskampanjan aikana.

Sveitsin lääkevalvontaviranomainen kielsi Pandemrixin lapsilta vuonna 2009, viitaten rokotteen riskeihin ja tutkimustiedon puutteeseen haavoittuvalla ryhmällä kuten lapsilla ja raskaana olevilla käytettäessä.


Suomalaisen kansallisen päätöksenteon ylivertaisuuteen viittaavat (THL:n rokotusohjelmayksikön johtajan kesään 2012 asti) Tuija Leinon lausunnot, mm. Sveitsin lääkeviranomaisten toiminnan kuvaaminen "poliittiseksi" ja "erikoisuuden tavoitteluksi". Tuija Leino otti esille rokotusten vastustajana pitämänsä henkilön etnisen alkuperän tarpeettomasti Kansanterveyslaitoksen tiedotuslehdessä, kts. http://www.rokotusinfo.fi/yhd/kirjeenvaihtoa/ktlpalaute_081208_html


"Kansallisen rokotusohjelman" lisäksi kansalliseen yhteishenkeen ja yhteen hiileen puhaltamiseen vetoamista ja ulkomailta tulevaan uhkaan viittaamista ilmenee myös mm. pääjohtaja Pekka Puskan vuonna 2011 julkaisemassa tiedotteessa "Suomalainen terveyskeskustelu saa vaikutteita Ruotsista". ( http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=26795 )

Fasismiin liittyvän yhteiskunnan totalitaarisen kontrollin suuntaan meneviä pyrkimyksiä voi löytää myös nykyisen rokotusohjelmayksikön johtajan Hanna Nohynekin toiminnasta Pietarsaaressa lokakuussa 2011, kun Nohynek kyseenalaisten rokottamattomien perheiden potilaan oikeudet, http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_111029_html

Vastaamisen otsikon kysymykseen jätän lukijalle, joka tapauksessa yllä esille tulevat ja muut seikat THL:n toiminnassa mielestäni vaativat muutoksia THL:n toimintaan ja mahdollisesti asemaan.


Aiheesta hiukan enemmän taustatietolinkkeineen osoitteessa http://www.rokotusinfo.fi/#uusimmat ja Facebook -sivulla http://www.facebook.com/Rokotusinfo (lukeminen ei edellytä Facebook-tunnuksia, Facebookiin kirjautumista tai sivusta tykkäämistä).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Kiitos Jyrki tarkasta asioiden havainnoimisesta ja niiden havaintojen välittämisestä ihmisille!

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Hei Mirjaleena,

taisit mainita jotain "pikkubanneista" - osaatkohan neuvoa tämän minun asiani kanssa - kun kirjoitin tämän kirjoituksen, se tuli esille "Uusimmat" -sivulle, mutta nyt se on sieltä kadonnut. Myöskään blogipalvelun haku ei löydä tätä kirjoitustani, muita kirjoituksiani löytyy,

Onkohan kyseessä jokin tekninen häiriö, vai onko tämä jonkinlainen toimituksellinen toimi, pikkubanni? Sähköpostia tai muuta tietoa en ole saanut, että kirjoitukseni olisi millään tavalla sopimaton.

Jyrki

Jouni Haimi

Jyrki:

Kyyseessä on tuo Huuskon lanseerama tapa että etusivulla on vain seellaiseet blogit joissa on oiikea nimi ja tuinisteetava kuva.Jos kuuvaton kirjoittaa blogin niin se siirretään pois.

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Hei,

Ahaa, kiitos, oikea nimi on, täytyypä sitten lisätä kuva.

Jyrki

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Tosin minua ei kuvakaan auttanut vastaavassa aiheessa....

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

No, katsotaanpa jääkö tuo uudempi yritys http://jyrkikuoppala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1180... esille - siellä ainakin nyt näkyy kuva.

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Mirjaleena, ehkä kuvasi ei Uuden Suomen toimituksen / ylläpidon mielestä ole tunnistettava? Ainakaan tämänhetkisessä kuvassasi eivät näytä näkyvän kasvosi kokonaan.

Harmi sinänsä, että Uusi Suomi ei ole tuollaista kuvan vaatimusta kirjannut käyttöehtoihinsa jos/kun sitä kerran noudattaa, siitä on vaikea tietää kun sitä ei käyttöehdoissa ole kerrottu. Mutta kannattaa Mirjaleena kokeilla, jos paremmin tunnistettavalla kuvalla alkaisivat kirjoitukset pysyä. Löysin käyttöehdoista vain tällaiset kohdat koskien esittelykuvia ( https://oma.uusisuomi.fi/kayttoehdot )

"Blogipalvelu-keskustelua ylläpitävä ja hallinnoiva Asiakas sitoutuu antamaan oikean nimensä ja tarpeelliset yhteystietonsa henkilöautentikointia varten. Lisäksi Asiakas sitoutuu siihen, että hänen oikea nimensä ja asuinkuntansa voidaan julkaista blogin tai muun kirjoituksen yhteydessä. Uusi Suomi suosittelee Blogipalvelun kirjoittajille oman valokuvan käyttöä tekstien yhteydessä."

"Asiakkaan Blogipalveluun lähettämien Kuvien käytöstä Blogipalvelun ulkopuolella Uuden Suomen tulee sopia Asiakkaan kanssa erikseen, jos Asiakkaalla on Kuviin tekijänoikeudet. Tämä ei koske blogin esittelykuvaa, jota Uusi Suomi saa käyttää ilman erillistä suostumusta julkaisutoiminnassaan. Uudella Suomella ei ole velvollisuutta Asiakkaan lähettämän Kuvan julkaisemiseen, vaan Uudella Suomella on oikeus yksin päättää Asiakkaan Blogipalveluun toimittaman Kuvan julkaisemisesta."

Muoks: Mirjaleena, tekniikka ehkä on syynä, huomasin, että kyllähän profiilikuvasi on ihan koko kasvokuvan sisältävä, mutta näköjään etusivulla ja kommenteissa kuva on rajattu niin, että kasvosi eivät näy kokonaan.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Jyrki,olet optimisti. Kuvasta huolimatta juttuni Sofi Oksasesta on edelleen etusivulla (tänään tehty juttu).

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Mirjaleena, en varsinaisesti laske suhtautumistani optimismiksi, mutta optimismi yhdistettynä realismiin virkistää mieltä ja auttaa olemaan vaipumatta synkkyyteen. Sanovat myös, että ihmisillä on taipumusta toimia odotusten mukaan - mielestäni on järkevää olettaa, että ihmiset toimivat asiallisesti ja sääntöjen mukaan, mutta toki myös varmistaa, tapahtuuko näin.

Ei kai Uusi Suomi sananvapautta arvostavana mediana hyljeksi kirjoituksia ilman hyväksyttävää syytä. Kommentissakin näkyvässä muodossa (n. puolet kasvoista) kuvasi on tunnistettavuudeltaan tulkinnanvarainen. Voi olla, että valvojasta riippuen lasketaan tunnistattavaksi tai ei-tunnistettavaksi. Tämä antaa jostakin näkökulmasta hyväksyttävän syyn kirjoituksen hyljeksimiselle.

Periaatteessa on ymmärrettävää sekin, jos aiheen poleemisuus vaikuttaa luokitteluun - jos valvoja ei ole kovin tarkasti seurannut, poleemisempi kirjoitus voi helpommin herättää epäilyksen, että identiteetti on jollakin tavalla harhaanjohtava, vaikka tarkka / pitempiaikainen lukija tietysti huomaa, että siitä ei tässä tapauksessa ole kyse. Tässä mielessä minusta se, että vähemmän poleeminen kirjoituksesi säilyy etusivulla ja poleemisempi ei säily, on tästä näkökulmasta ymmärrettävää. Jos muutat kuvaasi niin, että se on selvästi tunnistettava myös etusivulla ja kommenteissa, en ainakaan minä ymmärrä, mikä olisi hyväksyttävä syy mainitsemasi kirjoituksen poistamiseksi etusivulta.

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Näköjään esim. eiliseltä on etusivulla edelleen pari kuvattoman profiilin kirjoitusta, eli Jounin mainitseman säännön noudattaminen ei ole täydellistä.

Kuitenkin, harva asia maailmassa on täydellistä ja varmaa, joten suotakoon epätäydellisyys myös Uudelle Suomelle. Olikos se niin, että täydellisiä ja varmoja asioita on vain kolme: suomalaisen ydinvoiman turvallisuus (kuten Eppu Normaali aikoinaan Suomi-ilmiössä kertoi), kuolema ja verot, ja keskimmäisestäkään ei kaiketi olla aivan varmoja, kerrotaan että pari tuhatta vuotta sitten oli yksi tapaus ...

Lasse Askolin

Kyllä siellä fasismia on - rotuterveyden ja heikomman aineksen ominvoimin puolella.

Toimituksen poiminnat