jyrkikuoppala

Keskustelua: lasten koskemattomuus, surmat, SSRI-lääkitys, ympärileikkaus

Jälleen on annettava kehuja tiedotusvälineille, kun aihetta on. Helsingin Sanomat ja Yleisradio ovat nostaneet esille ansiokkaita ja hyvin perusteltuja puheenvuoroja liittyen lasten koskemattomuuteen ja surmiin - Hyvinkää, Kauhajoki, Jokela.

Ensiksi mainitsen Ylen, jonka sivuilla julkaistiin Hyvinkään tapatumia ja niiden syitä ja vastaavien ehkäisemistä käsittelevät YLEn toimittajan blogikirjoitus "Meri Valkama: Avoin kirje Jussi Halla-aholle" sekä Ylen sivustollaan julkaisema vastaus "Jussi Halla-aho: Avoimia vastauksia Meri Valkamalle". Vaikka ei olisi samaa mieltä, kirjoitukset ovat ajatuksia herättäviä, ja asioiden jatkopohdintaan voi saada tarkistettua taustatietoa  molemmat kirjoitukset lukemalla.

Helsingin Sanomat nosti Sexpo-säätiön Eeva Matsuuken mielipidekirjoituksen uutisaiheeksi otsikolla "Sexpon asiantuntija: Poikien ympärileikkaus on yksiselitteisesti silpomista".

Ympärileikkaus ja lasten koskemattomuus on ajankohtainen aihe nyt, kun keväällä törkeästä pahoinpitelystä syytetty lääkäri Dan Apter sai vapauttavan tuomion Helsingin käräjäoikeudesta (asianumero R11/10004, 2.3.2012) jutussa, jossa Apter leikkasi lapsen vastoin äidin tahtoa. Käräjäoikeus on arvioinut Apterin tehneen virheen kun ei ole varmistunut "loppuun saakka" äidin suostumuksesta, mutta katsoi, että kyse ei ole tahallisesta pahoinpitelystä:

"Tämän perusteella käräjäoikeus toteaa Apterin tehneen virheen kun ei ole loppuun saakka varmistunut siitä, että toimenpiteelle on ollut myös lapsen äidin suostumus, mutta että todetuissa olosuhteissa siitä ei voida tahallista pahoinpitelyä johtaa. Kyse on ollut rikoslain 4 luvun 1 §:n mukaisesta tunnusmerkistöerehdyksestä."

Syyttäjä on valittanut tuomiosta ja juttu on hovioikeuden arvioitavana.

Dan Apter on toiminut mm. asiantuntijana "Lääkärin etiikka" -kirjan laadinnassa (2) sekä poikien ympärileikkausta koskevan STM:n työryhmämuistion laadinnassa v. 2003 (3)------

Lapsen koskemattomuus, vanhempien suostumus ja rokotetutkimukset

Ympärileikkaus koskettaa suhteellisen pientä ihmisjoukkoa. Oikeuden tuomion mukaan "Lääketieteen ja kirurgian tohtori Dan Apter on kertonut tehneensä ympärileikkauksia yli 30 vuoden ajan". Edelleen "Apter oli tehnyt runsaan 30 vuoden aikana noin 10-40 poikien ympärileikkausta vuodessa, käyttäen muun muassa samaa puudutusainetta kaikkiaan noin 5 000 kertaa."  (Epäselväksi jää, mistä syystä puudutusaineen käyttökertoja tulee kaikkiaan noin 5000, kun ympärileikkauksia on kerrottujen lukujen valossa korkeintaan n. 1500).

Suurempaa ihmisjoukkoa Suomessa ovat koskettaneet rokotetutkimukset, joissa niinikään on otettu lapsia mukaan hankkimatta toiselta vanhemmalta suostumusta. Oikeusasiamiehen toimisto on toistuvasti antanut nuhteita Tampereen yliopistolle ja Kansanterveyslaitokselle / Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.


Kansanterveyslaitoksen / THL:n saamat nuhteet lääketieteellisten tutkimusten tekemisestä ilman lain vaatimaa molempien vanhempien suostumusta johtivat lakimuutosehdotuksen valmistelijan mukaan lakimuutosehdotukseen, joka tunnetaan mm. nimillä "Salaa vanhemmilta" ja "Lex Puska". Ehdotusta kannatti lausunnossaan THL:n pääjohtaja Pekka Puska (4). Ehdotus olisi muuttanut lakia niin, että lapsen osallistumiseen tutkimukseen ei olisi tarvittu enää kummankaan vanhemman suostumusta, eikä tarpeeksi kypsän alaikäisen osallistumiseen tutkimuksesta olisi ollut velvollisuutta kertoa vanhemmille, kuten nykyään on. Ehdotus kaatui, mahdollisesti sen saaman laajan kansalaisvastustuksen vuoksi. (5)

Sattumaa tai ei, Dan Apter on myös toimitusjohtaja yhtiössä nimeltä VL-Medi Oy, joka on tehnyt mm. rokotetutkimuksia lääkeyhtiörahoituksella, mm. HPV-rokotetutkimusta yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa, läkeyhtiön toimeksannosta. Bilderberg -kokouksen ollessa ajankohtaisena yksityiskohtana voi mainita VL-Medi Oy:n tehneen myös ehkäisymenetelmiä koskevaa tutkimusta John D. Rockefeller III:n perustaman USA:laisen Population Councilin rahoittamana. VL-Medi Oy kuuluu Väestöliitto -konserniin, jonka ehkä tunnetuin jäsen on Väestöliitto ry.

------

Surmat, yhteiskunnan terveydenhoitopolitiikka ja SSRI-lääkitys

Kauhajoen koulusurman jälkeen suositeltiin tarkkaavaisuutta nuorten psyykenlääkitykseen. Valtamediassa vain vähän, mutta verkon kansalaiskeskusteluissa jonkin verran enemmän on keskusteltu SSRI-lääkkeiden vaikutusten mahdollisesta yhteydestä kouluampumisiin ja muihin surmiin. Tämän päivän Helsingin Sanomat kuitenkin julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa  lääkintöneuvos, psykiatri, emeritusylilääkäri Tapani Sipilä käsittelee aihetta itsetuhoisuus, aggressiivisuus ja nuorison psyykenlääkkeet. Kirjoituksesta kaksi otetta alla:

"Nuorten masennusta ja paniikkihäiriötä hoidetaan usein sellaisilla mielialalääkkeillä, jotka voivat sivuvaikutuksinaan aiheuttaa varsinkin nuorella potilaalla itsetuhoisuuden, aggressiivisuuden, vastustavan käyttäytymisen ja vihan lisääntymistä."

"Lääketurvallisuudesta vastaavien viranomaisten on paneuduttava tähän ongelmaan. Lääkäreiden on oltava entistäkin varovaisempia määrätessään mielialalääkkeitä nuorille."

Suomessa vuonna 2010 söi 750 000 ihmistä Kelan korvaamia mielialalääkkeitä (6). Tuoreen väitöskirjan mukaan vuonna 1981 syntyneistä 25-vuotiaaksi mennessä 15 prosenttia oli ostanut psyykenlääkkeitä. (7)

SSRI-lääkkeiden yhdeksi vaikutukseksi on kuvattu aggressiivisuus, toiseksi juuri sellainen todellisuudesta irtaantumisen tunne, tapahtumien ulkopuolelta katselu, joka välittyy poliisin kertomuksesta Hyvinkään ampujan kuulustelusta.

Näiden lääkkeiden sopivuudesta nuorille on vakavasti varoitettu mm. Kauhajoen tapahtumien jälkeen, mutta korjauksia ei ole juuri tehty. Mahtaako oma vaikutuksensa tähän olla korkeiden terveyspäättäjien läheisillä lääkeyhtiösuhteilla - ainakin THL:n Pekka Puska on toivonut, että ihmiset säästävät rahansa ”oikeisiin lääkkeisiin” esim. vitamiinien sijaan. Missä määrin tällaiset seuraukset kuten ampumiset ja narkolepsia ovat seurausta nykyisestä kritiikittömyydestä lääkkeiden haittavaikutuksia kohtaan ja korkeiden terveyspäättäjien valinnoista ja lääkeyhtiöiden tuotteiden suosimisesta muiden terveyttä edistävien keinojen sijaan?

Lopuksi


Mielestäni edelläolevan valossa terveydenhuollon keinoissa tulisi vakavasti arvioida, ovatko nykyisin niin kovasti suositut lääkeyhtiöiden tuotteisiin perustuvat keinot toimivia ja järkeviä, ja selvittää muiden keinojen käyttöä. Niin kauan kuin THL:llä on politiikkana hankkia mm. lääkeyhtiöiltä toimintansa rahoitusta, tämä vinouttaa terveydenhuollon menetelmien arviointia ja tutkimusta joka on viranomaisroolien ohella yksi THL:n tehtävä ja alue, jonka laitos itse haluaa nostaa esille. Tällainen rahoitus myös vinouttaa THL:n tutkimusta, koska ulkopuolista (yritys)rahoitusta luonnollisesti saadaan helpommin sellaisiin tutkimushankkeisiin, joiden toteutumisesti on rahoittavalle yritykselle hyötyä.

------


(1) http://www.hs.fi/kotimaa/Sexpon+asiantuntija+Poikien+ymp%C3%A4rileikkaus+on+yksiselitteisesti+silpomista++/a1305572552584?ref=fb-share

(2) http://www.laakariliitto.fi/files/Etiikka05.pdf

(3) http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=28707&name=DLFE-4103.pdf

(4) http://www.rokotusinfo.fi/tiedostot/thl-lausunto-091111_html

(5) http://www.hare.vn.fi/mAsiakirjojenSelailu.asp?h_iId=15718&a_iId=146992
Lausunnot "Salaa vanhemmilta" -lakiehdotukseen

(6) http://yle.fi/uutiset/doping_hiipii_tyoelamaan/5683438

(7) http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedotus/lehti.nsf/e1e392ad852e72f5c225680000404fa8/8362f2a5c97070fdc22579dd00396939?OpenDocument

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"...kovasti suositut lääkeyhtiöiden tuotteisiin perustuvat keinot toimivia ja järkeviä, ja selvittää muiden keinojen käyttöä."

Tuo on laittamattomasti sanottu. Homeopatia ei rikastuta kansainvälistä lääkeyhtiöiden pääomia. Niinpä sen käyttöön on siirryttävä enemmän.

Suomessa voidaan luopua myös lähes kaikista rokotteista. Nekin rahat menevät ulkomaille. Eihän niitä tauteja ole Suomessa, joten rokotus on turhaa.

Suomessa ympärileikataan kaikki juutalaiset ja muslimit sekä joukko muita lähinnä lääketieteellisistä systä. USA:ssa ympärileikataan huomattavasti yli puolet poikavauvoista. Miksiköhän?

Antti Uotila

Homeopatia auttaisi myös kansanterveyteen, kun deekut vetäisivät homeopaattista kossua...

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

USA:ssa ympärileikkaus on kuulemma yleistä paljolti sellaisen lääkärin toimien johdosta kuin John Harvey Kellogg. Sama mies joka kehitti maissihiutaleet. Muihin hänen lääketieteellisiin suosituksiinsa kuului esim. tyttöjen klitoriksen hoitaminen fenolilla, jotta aiheutuva kipu ehkäisisi ei-toivottua käytöstä, ja sähköshokkien ja metallisten rakennelmien käyttö poikien sukuelimissä aistillisuutta ja intohimoja ehkäisemään. Mies oli myös seksuaalisesta toiminnasta pidättäytymisen hyveellisyyden kannatta, myös avioliitossa. Peräruiskeita hän piti terveellisinä, ja niitä hänelle miespalvelija säännöllisesti antoikin.

Myös maissihiutaleet palvelivat tätä ei-toivottujen intohimojen hillitsemisen tarkoitusta. Kelloggin näkemyksen mukaan maustetun ja makean ravinnon syöminen lisäsi ei-toivottuja intohimoja. Velipoika Keith Kellogg kuitenkin lisäsi maissihiutaleisiin sokeria jotta niitä saatiin paremmin myytyä yleisölle. Tämä sitten aiheuttikin vaikeita riitoja veljesten välille.

--

Oikeuden tuomiosta ilmenee, että Dan Apter on Suomessa ennenkin poistanut tervettä kudosta nigerialaisten kristittyjen lasten sukuelimistä, kuten tässäkin tapauksessa jossa oli syytettynä. Tuomiosta ilmenevän mukaan vastoin lapsen äidin tahtoa ja äitiä erehdyttäen ympärileikkauksen tilannut mies vetosi ympärileikkauksen perusteena katoliseen uskontoon ja Nigeriassa vallitsevaan kulttuuriin katolisessa uskonyhteisössä.

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Avun nettisivuilla on eilen ilmestynyt kirjoitus "Lääkehaitat joukkosurmien taustalla? - Murrosikää on ryhdytty hoitamaan masennuslääkkeillä, sanoo kliinisen psykiatrian professori."

http://www.apu.fi/artikkeli/laakehaitat-joukkosurm...

Toimituksen poiminnat