jyrkikuoppala

Media, tieteellinen maailmankuva, keskustelu ja järkiperäisyys

Parissa aiemmassa kirjoituksessani (1) olen kirjoittanut kriittiseen ja osin pettyneeseenkin sävyyn joidenkin tiedotusvälineiden ja toimittajien toiminnasta, joka ei palvele avointa keskustelua ja tiedonvälitystä.

Nyt on syytä antaa kiitosta järjen ääntä toistuvasti tärkeitä asioita esille nostaneelle tiedotusvälineelle, itse asiassa samaiselle Suomen Kuvalehdelle jonka päätoimittajan näkökulmia vähintäänkin hämmästelin edellisessä kirjoituksessani.

On mielenkiintoista, kuinka voimakkaan ns. tieteellisen maailmankuvan puolestapuhujakunnan Suomen Kuvalehden vakaumukseltaan kristillinen (2) päätoimittaja, pappiskoulutettu Tapani Ruokanen on lehteen koonnut. Skeptikkoaatteen parista joko Skepsis ry:n aktiiveina tai muuten julkisuudessa aktiivisina skeptikkoina ovat Suomen Kuvalehdessä ainakin Tiina Raevaara, Marko Hamilo ja Pertti Jarla. Skeptikkoaatteen parissa suhtaudutaan uskontoihin joskus jopa avoimen pilkallisesti, mutta tämä ei toki päde kaikkiin.

Itse asiaan eli kiitoksen arvoisia artikkeleita koskeviin lukuvinkkeihin. Suosittelen tutustumaan allamainittuihin Suomen Kuvalehden julkaisemiin kirjoituksiin - ne valavat uskoa siihen, että perinteisilläkin mediatoimijoilla on vielä kykyä toteuttaa tehtäväänsä ja puolustaa järjen ääntä ja sananvapautta, ja siihen, että järki voi pysyä myös maailmankuvan levittämisessä mukana:

----

Pekka Anttila: "THL kerää tiedot kaikista terveyskeskuskäynneistä – lainsäädäntö vanhentunut", 25.4.2012. Artikkelin mukaan tiedonkeruu on hyvin yksityiskohtaista, ja artikkelista saa käsityksen, että keruu ei täytä nykyisen henkilötietolain vaatimuksia.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/thl-keraa-tiedot-kaikista-tervey...

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi artikkelin johdosta 27.4. tiedotteen sisällöltään "Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää", otsikoltaan "AvoHILMO-rekisteri on odotettu uudistus" http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=29367

----

Pertti Jarla: Rumia puhuvien vaientamisinnostus, 16.4.2012

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tahan-on-tultu/rumia-puhuvien-vaientami...

----

Tiina Raevaara: Lapsi tarvitsee tietoa, 30.4.2012

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tarinoita-tieteesta/lapsi-tarvitsee-tietoa
- Sokrates-palkinto YLE:n Galaxi-ohjelmalle Aivokeskus-osion esittämisestä.

----

Tiina Raevaara: Saatananpalvontaa Ulvilassa?, 8.5.2012

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tarinoita-tieteesta/saatananpalvontaa-u...

----

(1)


http://jyrkikuoppala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86632-sananvapaus-ja-puhe-...

http://jyrkikuoppala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87030-voiko-sananvapauden-...

(2)

http://www.sro.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=1623:tapa...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Simo Narkala

Kyseenalaistaessani jälkikasvuni mielikuvitus leikkitoverin suoralta kädeltä, seurasi itkupotkukohtaus.
Me ns. aikuiset välttelemme sellaisia, mutta emme ota kartturiksi tyyppiä, jonka mielestä renkaan paikkaus käy parhaiten purukumilla, kun kerran yhdessä vanhassa laulussa niin tehdään.

Toimituksen poiminnat